Recept på vegansk korv och annat gott! Lite annat kommer säkert slinka med, men maten var huvudsyftet.

lördag 24 november 2007

Minestronesoppa med kärlek...

Denna har ju ingenting att göra med "fusk", men himla god ändå. Vegetarisk, givetvis. Kikade lite i Wikipedia, och det finns tydligen inget som säger att det ska vara kött i Minestrone, snarare tvärtom. Här kommer iallafall mitt recept, som jag lägger lite extra tid på. Därav titeln med kärlek... Man kan förenkla en hel del, t ex behöver man inte grilla paprikan och tomaterna, men det blir såå mycket godare såhär!

2 gula lökar, medelstora
4-5 vitlöksklyftor (funkar med 2 Sun Solo också)
2 paprikor
2-3 selleristjälkar
2 medelstora morötter
1 burk kikärtor
5-6 tomater, väl mogna
2 dl Minestronepasta, eller pastastjärnor eller liknande
3 buljongtärningar
2 lagerblad
1/2 msk oregano
1/2 msk basilika
1/2 msk timjan
2 msk tomatpure
2 kryddmått spiskummin
1 1/2 liter vatten
salt och nymalen svartpeppar
olivolja

Skär tomaterna i halvor och ställ i ugnen på grill i en ugnssäker form, med lite olivolja i botten. Grilla tills de blir mjuka, och du kan mosa dem med gaffel och plocka bort skalen. (om det är bra smak i skalet, kan man finhacka det och ha ner i soppan senare)

Under tiden tomaterna är i ugnen, hacka lök och finhacka vitlök, stek i kastrullen med lite olivolja och oregano, basilika, timjan på medelsvag värme, tills löken börjar bli mjuk (tycker att grönkryddorna hinner utvecklas bättre om man har med de tidigt, men man kan vänta) . Slanta morötter och selleri, häll i kastrullen. Tillsätt vatten, buljong och lagerblad. Vill man ha en matigare soppa, kan man ha i 2 dl röda linser här.
Koka upp med lock och låt sjuda 10 minuter.

Skär paprikorna i "fileer" och ställ i ugnen, högt upp, på grill, med skalet uppåt. Ta ut när skalen börjar bli svarta. Lägg i en fryspåse eller liknande i 4-5 minuter, tills de svalnar. Sen är det lätt att skala!
Skär paprikorna i små rutor, och tillsätt i soppan tillsammans med de mosade tomaterna (eventuellt tomatskal), kikärtorna, spiskummin och tomatpuren. Låt sjuda 5 minuter.

Tillsätt pastan och sjud ytterligare 4-5 minuter, eller tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med vitlöksbröd eller knäckebröd till! Och gärna lite kryddgrönt i form av persilja eller lite späda selleriblad. Vill man ha lite extra "hetta" funkar det jättebra att strö över lite cayenne, så ställ gärna fram detta på bordet!


Bild kommer senare, har tydligen förlagt min USB2-sladd...

Inga kommentarer: