Recept på vegansk korv och annat gott! Lite annat kommer säkert slinka med, men maten var huvudsyftet.

tisdag 5 februari 2008

Linssoppa

Jag var sjuk ett par dagar, och kände att jag behövde något med lite substans, som samtidigt var lätt att äta. Soppa kändes perfekt. Så jag slängde ihop en lättare variant av min nyårssoppa. Och den blev faktiskt bättre än vanligt. Vilket bara bevisar att ibland är det bättre att hålla det enkelt.

500 gr linser
1,5 liter vatten
3 buljongtärningar
2 små/mellanstora lökar
3 solovitlökar
2 morötter
olivolja
torkad ingefära
spiskummin
basilika
timjan

Dela morötterna i 3-4 större bitar, och gör ett hack längst upp i vitlökarna (annars exploderar de i ugnen ;-)). Sätt ugnen på grill, ca 200 gr, och grilla tills vitlöken känns mjuk.

Hacka löken grovt, och stek i lite olivolja samman med kryddorna, tills löken fått lite färg i en stor kastrull. Häll ner linser, vatten och buljongtärningar, och låt koka under lock till linserna är nästan klara. Lägg ner vitlöken och morötterna i kastrullen och låt koka med de sista 5 minuterna.
Mixa ihop allt med en handmixer, servera! Kanongott, och perfekt för min oroliga mage.

(Nyårsvarianten brukar innehålla grädde, men jag hoppar nog över det i fortsättningen)

4 kommentarer:

Anonym sa...

den linsooppan måste jag testa.. :))))))

A sa...

Hej!

Kul att någon hittat hit! Du får gärna berätta vad du tyckte, när du testat! :-)

/A

Anonym sa...

Hmm, jag vet inte om det va jag som skulle testa din linssoppa.. D etror jag inte, Jag stekta innehållet och sen ungsbakade jag dem, Jag gjorde några stycken, just nu faktiskt nu ska jag se om det går att steka dem efter att ha tinat upp dem. :)
SÖtsur sås har jag faktiskt inget tips på. hehe, jag e kass o äter den vanliga från affären. Men fasen va skoj de hade vatt o gjöra en egen.. De vill jag också lära mig.

A sa...

Då har vi 2 ronny då :-). Ska testa dina vårrullar. O föröska hitta på en egen sötsur sås. Återkommer om jag lyckas!