Recept på vegansk korv och annat gott! Lite annat kommer säkert slinka med, men maten var huvudsyftet.

lördag 13 oktober 2007

Ännu mera äpplen!

Äppelsaft (ca 2 liter blandsaft)
Det blir en liten klick äpplemos också (ca 2 dl)

2 kilo äpplen
1,2 liter vatten
6 dl socker
1 citron
1 vaniljstång
2 tsk atamon, ca

Klyfta äpplena, med kärnhus, skal och allt ner i en stor kastrull. Tillsätt socker och saften från citronen.

Hyvla försiktigt av spån från skalet på citronen utan att få med det vita (det blir beskt).
Dela vaniljstången på tvären, och skopa upp kärnorna på en sked. Tillsätt vaniljkärnor, vaniljskal, och citronskal i kastrullen.

Låt allt koka på medelvärme ca 30-45 minuter, eller tills äpplena är mjuka.
Sila allt i en vanlig sil först, och pressa ner så mycket fruktkött från äpplena som möjligt. Kasta bort kärnor och skal, och lägg en silduk i silen, kör sedan igenom saften en gång till. Lyft silduken försiktigt ur silen och pressa igenom så mycket det går, utan att fruktkött börjar sippra ur silduken.

Nu får man fin äppelsaft i kärlet, och kanongod koncentrerad äpplemos kvar i silduken. Tillsätt ca 2 tsk atamon i saften, och 0,5 tsk atamon i moset.

Häll upp saften på väl rengjorda, atamonsköljda flaskor, och moset i en dito glasburk. Om de ska frysas, kom ihåg att bara fylla flaskorna till 3/4.

Moset blir ännu bättre om man tillsätter ca 0,5 tsk kanel också. Smakar som en hel äppelpaj!


Inga kommentarer: