Recept på vegansk korv och annat gott! Lite annat kommer säkert slinka med, men maten var huvudsyftet.

fredag 17 augusti 2007

Sökandet efter den perfekta veganska korven (med recept)

Ända sedan jag träffade min sambo och blev vegetarian för sju år sedan, har jag saknat kryddiga korvar. Var i London för ca 4 år sedan och blev (nästan) lycklig. Vilket utbud! Det finns hur mycket kryddiga korvar som helst... En hel del har numera hittat hit, vilket är jättekul. Tack vare Astrid och Aporna, vegetariskt och ekologisk "supermarket" här i Malmö, är det dessutom enkelt att hitta allt på samma ställe.

Jag har nog provat varenda vegetarisk och vegansk korv som finns på den svenska marknaden och lite till. Och inte hittat någonting som riktigt motsvarade vad jag var ute efter, nämligen "gammal hederlig" latinamerikansk chorizo. Efter mycket funderande och provande, kom jag fram till att jag nog fick fixa nåt själv, så att det blev precis så kryddigt som jag ville ha det. Sagt och gjort, jag började leta efter en bra grundsmet, för att få till rätt konsistens.

Genom vegankrubb (som för övrigt ska ha tack för många fina tips och länkar) hittade jag en länk (Äras den som äras bör, men jag minns faktiskt inte vilken... :-/ ), som länkade vidare till en amerikansk forumlänk, med ett intressant recept. Och här hittade jag äntligen grunden till mina veganska chorizos. Internet är ett fantastiskt verktyg! Tack!

Här följer receptet (jag ska baka en ny omgång i helgen, och ska försöka komma ihåg att ta bilder på hela processen då). Då jag är vegetarian, och inte vegan, ber jag om ursäkt om någon av ingredienserna inte är helrätt (meddela gärna i så fall, så testar jag nåt annat)

Vegansk Chorizo (seitan)

Torrvara (blandas i en stor skål):
5 dl glutenmjöl
1 dl bjäst
ev en näve solroskärnor, för lite tuggmotstånd (jag använde risentas bbq-kryddade)

Kryddor:
1 msk paprikapulver
1 mk spiskummin
1/2 - 1 msk cayenne (beroende på hur starkt man vill ha)
1/2 msk svartpeppar
2 msk typ allkrydda el grillkrydda
3-6 vitlöksklyftor, krossade i mortel el liknande (eftersom korven bakas, blir vitlöken inte särskilt framträdande när det är klart)
2 msk basilika
1 msk timjan
1 msk oregano

Dessa mixas ihop till en "paste" tillsammans med...

Våtvaror:
4 msk tomatpure
1 -2 msk grönsaks eller kantarellfond (enda vegetariska...) eller ev soja
2 msk olivolja
1 msk grillolja typ garlic (eller byt mot ytterligare 1 msk olivolja)

Kryddpastan blandas sedan m 2,5 dl vatten eller buljong.

Häll ner våtvarorna i torrvarorna och knåda ihop till en deg. Degen blir inte riktigt som bröd, dvs att den håller inte ihop i en stor bulle, utan vill gärna dela sig i flera. Gluten blir ju lätt trådigt. Man får jobba ihop det litegrann. Behövs mer vätska, tillsätt 1 msk vatten i taget, tills allt går ihop. (svårt att förklara, lätt att se, så bild kommer senare)

Dela sedan degen i 8-10 lika stora bitar. Dessa kläms/rullas sedan i folie till små korvar, eller eventuellt en enda stor, om man hellre vill göra en salami.

Baka i ugnen i 175 grader, 1 timme om man gjort små, 1,5 om man gjort en stor.

Korvarna får en fantastisk yta som går att steka utan att det fastnar, och jag har provat att frysa och sedan micra, och det fungerade utmärkt. Godast blir de dagen efter bakningen.

Självklart kommer jag fortsätta experimentera med kryddningen, det viktiga är att få till rätt balans mellan vått och torrt för att degen ska hålla ihop. Kanske en tacokryddad eller liknande?

Avnjutes i en bit baguette, med majonäs, ev lite pesto, tomat och sallad. Servera gärna med en kall öl till. Underbart!

Nästa test blir hur de klarar grillen. Jag ska också försöka utesluta bjästen. Den tillför ju nyttigheter, men lämnar kvar en liten bismak, som jag tänkte försöka slippa. Återkommer när det har testats.

Undras om jag fixar att göra en vegansk julskinka?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Det verkar vara ett fantastiskt recept det här! När lönen trillar in ska jag springa och köpa gluten!

Anonym sa...

ps. jag vill ha fler recept!

Anonym sa...

Hur skulle det gå till om man gjorde seitan på ett traditionellt vis, alltså från scratch? Tvätta vetemjölet och sen?

A sa...

Hej Sofia,

Jag har faktiskt gjort seitan själv en gång. Det fnkade hyfsat, och konsistensen blev jättebra. Dock får man en redan färdig deg när man är klar, och om man inte har en hushållsassistent el dyl, kan det nog bli bökigt att få in kryddorna i det.

Jag hade nog testad att skölja mjölet, och sen göra en kryddpaste vid sidan av, gärna med en bit (ca 1 dl till receptet ovan) så kallad silken tofu (det är den som är vit och mjuk). Tufu mjukar upp seitanet lite grann, och gör att det blir mindre "gummi" i konsistensen.

Lycka till! Och rapportera gärna resultatet.

/A

A sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
A sa...

Givetvis ska du blanda seitan och paste, som vanligt. Glömde skriva det. ;-)
Du kan testa att ångkoka istället för att baka i ugnen, det funkar jättebra.

Anonym sa...

Jag har funderat på att göra seitanburgare, men alla recept jag hittar innehåller granulerad soja, vilket jag inte har. Tror du att det går att göra om korvreceptet till burgare?

A sa...

Hej Tuss,

Det går nog utmärkt. Basen går att forma till i princip vad som helst. Om man vill att det ska bli lite mindre elastiskt (lättare att jobba med) kan man blanda ner tofu, eller mosade bönor. Jag tror många använder granulerad soja för att få "färs-känsla", men det här receptet kan du som sagt göra det mesta med.
Jag har gjort "färs-limpa" i brödform t o m, så burgare går nog utmärkt!

/A

Anonym sa...

Kanonrecept. De klarar grillen med bravur!

A sa...

Kul att du hittade hit!

Chaosdoll sa...

Hej! Ska på medeltidsveckan nästa vecka och tänkte imponera med lite vegansk korv=) Om man inte har bjäst, kan man utesluta det helt då eller bör man ersätta med vanlig jäst?

A sa...

Det går alldeles utmärkt att utesluta. Ger ju lite B-vitamin, och smak, men ta bara bort det. Jag har gjort utan, om jag inte haft hemma. Lycka till!

Anonym sa...

lart mycket

Anonym sa...

Kan vara värt att nämna att dom exploderar i ugnen. av 9 korvar så exploderade 8, dom höll fortfarande ihop hyffsat men solroskärnor i hela ugnen efter detta, rekommenderar att göra hål i folien innan dom slängs in i ugnjäveln :P