Recept på vegansk korv och annat gott! Lite annat kommer säkert slinka med, men maten var huvudsyftet.

lördag 27 oktober 2007

Vegomässan!


Den 8:nde december är det dags för årets vegomässa i Malmö. Ett måste för varje matintresserad djurvän!

lördag 13 oktober 2007

Ännu mera äpplen!

Äppelsaft (ca 2 liter blandsaft)
Det blir en liten klick äpplemos också (ca 2 dl)

2 kilo äpplen
1,2 liter vatten
6 dl socker
1 citron
1 vaniljstång
2 tsk atamon, ca

Klyfta äpplena, med kärnhus, skal och allt ner i en stor kastrull. Tillsätt socker och saften från citronen.

Hyvla försiktigt av spån från skalet på citronen utan att få med det vita (det blir beskt).
Dela vaniljstången på tvären, och skopa upp kärnorna på en sked. Tillsätt vaniljkärnor, vaniljskal, och citronskal i kastrullen.

Låt allt koka på medelvärme ca 30-45 minuter, eller tills äpplena är mjuka.
Sila allt i en vanlig sil först, och pressa ner så mycket fruktkött från äpplena som möjligt. Kasta bort kärnor och skal, och lägg en silduk i silen, kör sedan igenom saften en gång till. Lyft silduken försiktigt ur silen och pressa igenom så mycket det går, utan att fruktkött börjar sippra ur silduken.

Nu får man fin äppelsaft i kärlet, och kanongod koncentrerad äpplemos kvar i silduken. Tillsätt ca 2 tsk atamon i saften, och 0,5 tsk atamon i moset.

Häll upp saften på väl rengjorda, atamonsköljda flaskor, och moset i en dito glasburk. Om de ska frysas, kom ihåg att bara fylla flaskorna till 3/4.

Moset blir ännu bättre om man tillsätter ca 0,5 tsk kanel också. Smakar som en hel äppelpaj!


söndag 30 september 2007

Äpplen, äpplen, äpplen

Vi har en liten kolonistuga, och på tomten står 2 äppelträd. Jag som aldrig haft en trädgård förr (växte upp i betongförorten) försöker komma på sätt att använda upp dem. Vi har plockat 3 pappkassar fulla och där finns säkert frukt till en omgång till på träden- HJÄLP!

Jag ska försöka mig på saft senare under dagen tänkte jag, men har än så länge producerat ca 2 liter Jersey Black Butter. En god vän till mig från kanalöarna hade med sig några burkar när han var på besök för några år sedan, och det är en riktig delikatess. Dessvärre måste man importera själv om man vill ha, för det finns ingen annanstans. Fast jag har inte gett upp på Möllans Ost
ännu. De tar ju in spännande saker ibland.
Under tiden gjorde jag som sagt egen, och resultatet blev över förväntan! Jag är jättenöjd.
Ursprungsreceptet jag utgick ifrån stammar från en bok som beskriver Jane Austens jular ;-). För nog smakar det juligt! Meningen är att den ska lagras 3 månader efter den är färdig (då den blir mörkt brun, nästan svart i färgen), men den smakar underbart direkt. Nedan följer en beskrivning av min försvenskning.


Äppelsmör

Ingredienser:
2,2 liter 4,5% äppelcider
ca 2 kg skalade, urkärnade äpplen
5 dl socker
1/2 citron
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kryddpeppar

Koka cider i en kastrull med bredbottnad kastrull, tills ca hälften av vätskan kokat bort.
Tillsätt äpplena och koka tills de blivit mjuka. Lägg över kompotten i en skål, och pressa tillbaka allt i kastrullen genom en sil.
Tillsätt socker, saften från citronen och kryddorna. Koka på låg värme ca 45 minuter.
Häll upp på väl rengjorda burkar (gärna sköljda i atamon el liknande, med kokande vatten), och ställ i kylskåpet.
Enligt min mening godast på nybakta scones med naturell cream cheese av något slag!

Scones
Ingredienser
(jag förutsätter att alla mejerivaror går att byta ut):
5 dl mjöl
en nypa salt
1 nypa socker
1 krm vanilj
3 tsk bakpulver
65-75 gr smör
ca 2 dl mjölk

Värm upp ugnen till 250 grader.
Blanda alla torrvarorna väl, och krama sen in smöret ordentligt. Tillsätt vätskan, först 1,5 dl, mer vid behov. Resultatet ska bli lite småkladdigt, men ändå hålla ihop ordentligt.
Gör två stora kakor, ca 1,5 cm tjocka. Skär ett kors igenom, ända ner, och gör lite hål i varje "trekant" med en gaffel. Grädda ca 10-12 minuter. Håll ögonen på dem, för det går fort!

Njut!


fredag 7 september 2007

Jag kom ihåg!

Efter visst letande, både på nätet och i minnesförrådet, så kom jag på det! Så här: vegankrubb, Underground Cooking, Seitan Worshipper , The Recipe O' Greatness.

Så, nu var alla med, tror jag.

torsdag 30 augusti 2007

Rosmarindoftande korv eller stek

Rosmarin

Torrvara (blandas i en stor skål):
5 dl glutenmjöl
1 dl bjäst

Kryddor (i separat skål):
5-6 finhackade vitlöksklyftor (ju större bitar, ju mer vitlökssmak i den färdiga korven)
4-5 soltorkade tomater, i små bitar
1 msk timjan
1 msk basilika
1 msk oregano
1 msk rosmarin (ta mindre om man vill ha mildare smak, rosmarin tar lätt "över")
1 msk paprikapulver
1/2 msk vardera vitpeppar, cayennepeppar och grovmalen svartpeppar

Dessa mixas ihop till en "paste" tillsammans med...

Våtvaror:
2 msk tomatpure
2 msk grönsaks eller kantarellfond (enda vegetariska...) eller ev soja
2 msk olivolja

Kryddpastan blandas sedan m 2,5 dl vatten eller buljong.

Häll ner våtvarorna i torrvarorna och knåda ihop till en deg.

Resten kan ni nu ;-)

Den här varianten funkar även utmärkt som "stek", som kan skivas och stekas, eller ätas direkt.

Vi hade en korvprovarkväll med några vänner häromdagen, och Chorizon fick bäst betyg, tätt följd av rosmarinkorven. Någon föreslog t o m att jag borde stå på festivalen nästa år.

Kul med sån uppskattning!

Vegansk Currykorv

Här kommer ett nytt recept, med bilder till. Glämde dessvärre ta en bild på det helt färdiga resultatet i stekpannan...


Vegansk Currykorv

Torrvara (blandas i en stor skål):

5 dl glutenmjöl
1 dl bjäst (har provat att utesluta, men det blir faktiskt bäst med...)



Kryddor:

1 msk timjan
1 msk curry vindaloo

1/2 msk Curry thai red
1 1/2 msk basilika
2 msk typ allkrydda el grillkrydda
3 msk Curry oriental

1 liten hackad stekt lök



Dessa mixas ihop till en "paste" tillsammans med...


Våtvaror:

2 msk tomatpure
2 msk grönsaks eller kantarellfond

2 msk olivolja
1 msk soja








Kryddpastan blandas sedan m 2,5 dl vatten eller buljong.












Häll ner våtvarorna i torrvarorna och knåda ihop till en deg.












Dela sedan degen i 8-10 lika stora bitar.












Dessa kläms/rullas sedan i folie till små korvar, eller eventuellt en enda stor, om man hellre vill göra en salami. Jag har provat att göra det i bakplåtspapper istället (inbillar mig att papper är snällare mot miljön). Det funkar utmärkt, dock blir korven lite
hårdare.

Baka i ugnen i 175 grader, 30 minuter (jo, det räcker m 30, även om man bakar i folie) om man gjort små, 1 timme om man gjort en stor.

Servera med en trevlig yoghurtsås i baguette, eller med ris och Mango chutney.
Den här varianten har jag också fryst, micrat och stekt. Den blir dock bäst om man steker upp och äter direkt, till skillnad från chorizo-varianten.

fredag 24 augusti 2007

Uppdatering snart... (hoppas jag)

Jag hade ju tänkt att bilderna skulle vart uppe redan, och kanske ett par recept till, men men... Får skylla på att man har ungar och att det är Malmöfestival! ;-)

Lovar dock att få upp det under helgen! Bilder, 2 nya korvrecept, och en "seitanstek". Kanske någon soppa med. Korvreceptet har jag utvecklat lite till också.

Och så en notis om ett skolprojekt i Afrika.... Återkommer!